5 ВЕРЕСНЯ 2013 РОКУ СКІНЧИВСЯ ЖИТТЄВИЙ ТА ТВОРЧИЙ ШЛЯХ ОДНОГО З КРАЩИХ МИТЦІВ СУЧАСНОСТІ – ЗАСЛУЖЕНОГО ХУДОЖНИКА УКРАЇНИ ЛЕОНІДА АВАКУМОВИЧА ГОПАНЧУКА

Життя прожито, але як достойно…
Ви, як завжди, крокуючи вперед,
Пішли у вічність гордою ходою,
Пізнавши істини прихований секрет.

Народився 29 березня 1955 в селі Заболотинці Рівненської області (територія древньої Волині). Саме там, в будинках односельчан, досі на почесному місці висять його картини, які він почав писати в 12-річному віці. Їх дарували на весілля, і вони вважалися своєрідними сімейними оберегами.

У 1981 році закінчив Київський державний художній інститут (нинішня Українська Академія мистецтв). Коло його життєвих і творчих інтересів має дуже широкий діапазон. Ось чому полотна Леоніда Гопанчука нікого не залишають байдужими. Головний їхній критерій – щирість і професіоналізм.

Творчий шлях справжнього майстра – одухотворена енергетика поступу душі, здатна пробуджувати «розум, що заснув» та реанімувати правдиві почування у зашкарублих серцях. У безмірі людських доль, доля художника виокремлюється, як одкровення. А сам художник вочевидь постає, як обранець, що, слідуючи завіту Творця, привідкриває суєтному світові щільну завісу минулого, без чого в майбутньому не можливе народження нового відліку життя.

Леонід Гопанчук багато часу віддає громадській діяльності. Він член Національної Експертної ради, член Міжнародної асоціації “Афганці Чорнобиля.” Почесний член ”Фонду сприяння розвитку мистецтв”, член журі Міжнародного дитячого фестивалю “Світ талантів”. Нагороджений Подякою мера Києва за особистий внесок у розвиток Української книговидавництва та популяризацію Українського слова.

Його відрізняє щира доброзичливість по відношенню до колег. Тому він частий учасник радіо і телепрограм, де він, він виступає з відтінком різних явищ сучасного мистецтва.

Роботи знаходяться в приватних колекціях 14-и країн.